Publicatie Erik Oudman over Wernicke Encefalopathie na bariatrische chirurgie

31 mei 2018
Publicatie Erik Oudman over Wernicke Encefalopathie na bariatrische chirurgie

Vanuit locatie Slingedael is onlangs een nieuw artikel van onderzoeker Erik Oudman verschenen over over Wernicke Encefalopathie na bariatrische chirurgie. Erik Oudman is als psycholoog en onderzoeker werkzaam bij Korsakovcentrum Slingedael, onderdeel van Lelie Zorggroep in Rotterdam.

 Korte samenvatting
Aanleiding van het artikel is een toename aan deze operaties en ook een toename aan cliënten met deze problematiek naast alcoholisme.
Er worden jaarlijks wereldwijd een half miljoen bariatrische operaties uitgevoerd (onder bariatrische chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen). Het doel van de auteus was om de tekenen en symptomen van de encefalopathie (WE) van Wernicke te herzien na een bariatrische operatie. 
Er zijn 118 WE-cases opgenomen. Beschrijvingen betroffen maag-bypass (52%), maar ook nieuwere procedures zoals de maagmanchet. Bariatrische WE-patiënten waren jonger (mediaan = 33 jaar) dan die in een recente meta-analyse van medische procedures (gemiddelde = 39,5 jaar), en werden vaak gepresenteerd met braken (87,3%), ataxie (84,7%), veranderde mentale status (76,3 %) en oogbewegingsstoornis (73,7%). De jongere leeftijd leek te beschermen tegen mentale veranderingen en een hogere BMI tegen oogbewegingsstoornissen. De WE-behandeling was vaak onvoldoende, met name het negeren van lage parenterale thiaminespiegels (77,2%). In geval van verdenking moeten de thiaminespiegels worden getest en adequaat worden behandeld met parenterale thiaminesuppletie.

Het artikel is open access en kunt u hier downloaden: 2018 Preventing Wernicke Encephalopathy After Bariatric Surgery.pdf