Tweede Publicatie onderzoek naar foutloos leren bij Korsakov

30 november 2017
Tweede Publicatie onderzoek naar foutloos leren bij Korsakov

Patiënten met het Syndroom van Korsakov hebben ondanks de ernstige geheugenstoornissen nog steeds het vermogen om (gedeeltelijk) taken (opnieuw) te leren met behulp van foutloos leren. Dit vermogen moet worden benut, omdat de successen van (her) leeractiviteiten de kwaliteit van leven van patienten met het Syndroom van Korsakov in verpleeghuizen kunnen verbeteren.

 

Dit is de conclusie uit het tweede artikel van het foutloos leren project van dr. Yvonne Rensen. Het artikel 'The effect of errorless learning on quality of life in patients wilth Korsakoff's syndrome' is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychiatric Disease and Treament.
Auteurs: Yvonne CM Rensen, Jos IM Egger, Josette Westhoff, Serge JW Walvoort en Roy PC Kessels.

Het artikel is het tweede Engelstalige gepubliceerde artikel uit het project 'foutloos leren bij Korsakov' geïnteerd door het Korsakov Kenniscentrum in samenwerking met het Korsakov Centrum voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen, onderdeel van Vincent van Gogh, voor Geestelijke Gezondheidszorg. Voor de uitvoering van het project zijn drie instellingen met gespecialiseerde korsakovafdelingen aangesloten. Dit betrof Atlant, MeaderGroep en ZorgAccent. De projectdoelen waren om (1) te onderzoeken of foutloos lerenprincipes succesvol zijn voor het aanleren van vaardigheden, (2) te onderzoeken of het leren van vaardigheden de kwaliteit van leven van patiënten met Korsakov in verpleeghuizen vergrootte en de gedragsproblemen afnamen en (3) het ontwikkelen van een praktische handleiding “foutloos leren bij Korsakov". De praktische handleiding zal donderdag 21 december 2017 tijdens het Wetenschapsforum Korsakov officieël gepresenteerd en uitgereikt worden.

U kunt het volledige artikel via de onderstaande link downloaden:
https://www.dovepress.com/articles.php?article_id=35725.