Presentatie over inzet Domotica op kennisnetoverleg

30 juni 2017
Presentatie over inzet Domotica op kennisnetoverleg

Johan van der Leeuw, senior adviseur bij Vilans heeft tijdens het kennisnetoverleg van 12 juni een presentatie gegeven over de inzet van Domotica. Johan zet zich samen met een team bestaande uit onder andere 3 ingenieurs in om de technologie van domotica te verbeteren en toe te passen in de praktijk.

 

 Er is al veel ontwikkeling op het gebied van inzet van domotica bij psychogeriatrische zorg, dit geldt nog niet specifiek voor de doelgroep Korsakov.
Momenteel wordt er al aan de derde generatie van sensorische bewaking gewerkt. Voorbeelden hiervan zijn de verbeterde uitbedmelding en monitoring. Domotica geeft de bewoners meer bewegingsvrijheid en daarmee een verhoging van de kwaliteit van leven. Ook professionals en naasten profiteren hiervan.

Leefcirkel XL
Een relatief nieuw concept is Leefcirkels. Het eerste concept is ingezet in 2005. De resultaten zijn nog niet optimaal maar de ontwikkeling is volop gaande.
Wat is concept Leefcirkels? Veel dementerende bewoners van zorginstellingen wonen op gesloten afdelingen. Om demente cliënten meer bewegingsvrijheid te geven, schakelen steeds meer zorginstellingen over op zogenaamde leefcirkels. Per bewoner wordt vastgesteld hoe die persoon functioneert en wat die nog kan. Zo wordt bepaald wat iemands leefcirkel is: voor de ene persoon alleen een afdeling, voor een andere persoon bijvoorbeeld het hele huis en de tuin. Het bewaken van deze cirkels gaat meestal aan de hand van een computerchip, bijvoorbeeld in de hak van de schoen of met een armbandje. Voor de ene persoon gaat de deur dan wel open, voor een andere persoon niet. De deur registreert als het ware zelf wie ervoor staat. Dankzij de computerchips zijn mensen ook altijd vindbaar voor de zorgverleners. Komt iemand onverhoopt buiten de cirkel, dan ontvangen verzorgenden een signaal met de locatie.
Inmiddels bestaat Leefcirkel XL. Hierbij kan de bewoner ook buiten de instelling. Nadeel is dat in het gebouw de GPS niet goed werkt, dit is buiten wel het geval. Binnen zou eventueel gebruik gemaakt kunnen worden van bluetooth. Vilans werkt met hun team waaronder 3 ingenieurs aan een pilot om de werking te optimaliseren en verbeteren. Het KKC heeft aangegeven dat zij graag zou willen deelnemen aan deze pilot. Dit zou namelijk een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van leven en de eigen regie. Vilans gaat dit in het team bespreken.

Presentatie Domotica Johan van der Leeuw.pdf