Gastenboek

In het gastenboek kunt u (eventueel anoniem) uw ervaringen delen over Korsakov en aan alcohol gerelateerde problematiek. Voor persoonlijke informatie kunt u ook contact opnemen met 06 102 59 369 (ma-vr: 9.00-17.00).

In verband met uw privacy en de inhoud van het gastenboek, kan het even duren voordat uw bericht getoond wordt. Bijdrages worden gescreend op inhoud.

Posts:

Familie korzacov

Mijn broer is 2 maanden geleden opgenomen herseninfarct en korzacov geconstateerd na 1 maand afd neurologie en nu 1 maand afd verzorgings tehuis waar ze net begonnen zijn over omgaan met korsakov mijn broer is 52 jaar ik heb altijd voor hem gezorgd en regelde altijd alles altijd heel erg goed in zijn vak en veel kennis heel veel gereisd voor zijn werk maar ivm scheiding 14 jaar geleden is hij in een depressie geraakt en daar nooit overheen geraakt
Mijn broer herkent ons wel ook alles van vroeger maar kort termijn geheugen en de laatse 2 jaar zijn weg het doet me zoveel pijn om hem zo te zien hij is heel lief naar iedereen ook voor mij maar hij is ook boos op mij en als ik er ben praat hij erover dat ik hem daar weg moet halen hij vind het ook verschrikkelijk op deze afdeling (vind het ook erg om dat er heel heftige en oudere klieenten zitten) en constant zegt hij je neem me nu toch mee kan ik lekker bij jou zijn en denkt dat hij bij mij kan gaan wonen of dat we een kamer voor hem gaan zoeken. Doet me zoveel pijn om dit niet te kunnen doen want dat geeft nu te veel prikkels zeggen ze maar hoe kan ik dit het beste aanpakken want het kan misschien altijd zo blijven en is er misschien een opvang waar jongere korsakov patiënten zijn
Gr
Geplaatst door Ans op: 11-05-2017 / 07:49

Hoe ga je om met familielid met deze ziekte?

Onlangs is deze ziekte bij een familielid geconstateerd. Onze vraag is, als wij bij haar op bezoek zijn: moeten wij haar nu wel of niet verbeteren als ze dingen vertelt die niet waar zijn? Mij lijkt het onnodig stress geven, maar anderen denken er anders over. Hebben jullie een advies? Of kunnen wij met dit soort vragen ergens terecht?
Geplaatst door Minous op: 08-11-2016 / 11:05

Vermoeden

Als ik vermoed dat iemand (goede vriendin met labiele partner) Korsakov heeft, wat kan ik dan het beste doen?
Geplaatst door Stina Volker op: 20-10-2016 / 16:33

Korsakov en zorgweigering

Ik verdenk mijn vader van korsakov. Hij is 71 jaar, alleenstaand en heeft geen sociaal netwerk. Hij heeft het drinken altijd voor mij verbloemd, totdat het laatst helemaal uit de hand is gelopen. Hij viel al regelmatig en kwam dan niet meer overeind, politie is al eens binnen gebroken omdat hij gevallen was en niemand de deur open kon maken. Maar de laatste keer is hij gevallen en is hij per ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Hij was erg verward, hallucineerde en had in een vingerknip tijd heldere momenten en dan zag hij weer beestjes en mensen en raakte hij in paniek. De vreemdste en niet kloppende verhalen kwamen er uit. Het ziekenhuis heeft geen symptomen van een delier vastgesteld. Het zouden ontwenningsverschijnselen van de alcohol moeten zijn. Hij eet slecht tot niet. Hij is erg veel afgevallen. We vonden na de opname 7 lege flessen whiskey en een heleboel lege bierblikken verstopt in zijn woning. Hij slaat ineens de plank goed mis met hallucineren en zijn geheugen doet het ook even niet meer. Zo erg is het nog nooit geweest. Hij heef geen ziekte inzicht en ontkent dat hij elke dag veel drinkt. In zijn beleving drinkt hij af en toe twee pilsjes. Ik maak mij zorgen, hij weigert namelijk zorg en wil niet opgenomen worden. Ik heb hem opgelegd dat er tijdelijk meer verpleging, toezicht op medicatie en verzorging gaat komen. Hij verwaarloost zichzelf en zijn huis, het ruikt in huis ook naar urine sinds kort. Hij verzorgt zich niet als de zorg niet komt en hij wil niet meer in bed slapen, slaapt op een doorgezakte bank. De huisarts vindt het te weinig voor een BOPZ. Het is natuurlijk zijn eigen keuze om zo door het leven te gaan en zo zijn leven te beëindigen als het zo door gaat, zijn lever en nieren zijn ook niet meer al te best. Er is nog geen diagnose maar ik vermoed dat hij erg in de richting van Korsakov gaat. Er ligt een verwijzing voor psychiatrisch onderzoek, alleen tot nu toe heeft hij dit geweigerd. Wat kan ik nu nog doen, of moet ik het nu opgeven? Ik ben op het einde van mijn oplossingen en hulp, hij luistert niet naar mij en het lijkt hem allemaal niets meer te boeien...
Geplaatst door Kimmetje op: 11-10-2016 / 15:07

Mijn tante met Korsakov Syndroom

Mijn tante (is inmiddels al 11 jaar overleden) kreeg 14 jaar geleden ook de diagnose Korsakov wij wisten toendertijd helemaal niks over die ziekte hadden er nog nooit van gehoord...toen ik nog jonger was kwam ze om de weekenden bij ons want ze woonde een uur rijden van ons af en werkte ook richting die kant...toen dronk ze wel eens een wijntje maar namate ik ouder werd zagen we haar steeds meer drinken en t zo van de 1 op andere dag had ze ontslag genomen op haar werk terwijl ze al meer dan 25 jaar had gewerkt we vonden het heel raar nog niks in de gaten...zo ineens wilde ze richting onze kant op verhuizen...ze kreeg een eigen huis en vanaf die dag ging het mis (dronk toen al jaren wat wij niet helemaal in de gaten hadden gehad) op de 1 op andere dag kon ze geen kopje of glas meer vast houden het leek alsof haar handen en vingers verkrampt waren ook begon ze heel ongelukkig te lopen en later kon ze niet eens meer lopen en moesten we haar helpen om naar de wc te gaan ook het praten werd minder waardoor ze de ene na de andere onderzoek heeft gehad eten wilde ze ook niet...lang verhaal kort te maken diagnose Korsakov in ernstige mate...het werd een gedwongen opname voor haar in een instelling ook om tot rust te komen...daar een tijdje te hebben gezeten ging ze naar een woonvorm waar ze stiekem begon te drinken.na een tijd werd ze opgenomen in het ziekenhuis en was helemaal dik van de vocht haar gezicht was enorm opgeblazen en vocht achter haar longen..toen ging ze naar een verzorgingshuis wat betekende dat dat het laatste adres voor haar was niet veel later is ze overleden...wij weten nu wat Korsakov is en wat het met een mens doet echt verschrikkelijk nu moet ik erbij vertellen dat mijn moeder en al haar zussen en broers uit een gezin kwamen waar de vader ook alcoholist was en ze op mijn moeder na allemaal stevige drinkers waren ik zeg waren...want in een korte tijd overleden ze allemaal vlak na elkaar..
Geplaatst door Jolanda op: 18-08-2016 / 22:54

reportage kruispunt korsakov patient 4 oktober 20

Ik ben Jos en heb het syndroom van korsakov en was te zien bij een reportage van kruispunt op 4 oktober 2009 en 4 juli 2010, zie www.uitzendinggemist.nl

Geplaatst door Jos Smaling op: 25-04-2016 / 20:56

wanhopig

Ik weet niet of mijn man al Korsakov heeft, maar ik heb wel problemen met zijn gedrag.Hij dinkt minimaal 6 blikjes bier per dag en als hij de kans ktijgt meer.Ik heb ontdekt dat hij regelmatig blikjes verstopt, dus heb ik het vermoeden dat het er meer dan zes zijn .Ik merk het aan zijn gedrag.Als hij gedronken heeft is hij agressief, maakt ruzie met mij om niets. Waar ik me het meeste zorgen om maak is dat hij niemand meer kan benomen waar hij een positief beeld over heeft, zelfs zij eigen dochter kan geen goed doen , hij denkt dat iedereen tegen hem is, ook als hij niet gedroinken heeft, is achterdochtig ( denkt dat ik meteen iets met iemand anders heb als ik bijv over mijn werk vertel en een mannelijke collega benoem), weet vaak niet meer dat iik iets al verteld heb, denkt dan dat ik bewust iets niet aan hem vertel.Hij heeft een jaar geleden een zwaar hartinfarct gehad en heeft daarna een bypass operatie ondergaan, daarna even niet gedronken, maar aan zijn gedrag merkte iik na 3 maanden dat hij toch weer gedronken had, hem daarmee geconfronteerd, wat veel boosheid met zich mee bracht. Hij zegt dat hij nog van me houd maar neemt steeds meer afstand, gaat niet meer mee op vakantie of op visite.Mijn 2 kleinzoons wonen bij ons in huis, daar is hij lief voor, zeggen ze zelf ook , alleen als hij gedronken heeft kanhij heel cynisch naar ze zijn en doen ze opeens dingen verkeerd in zijn ogen, hij scheld ze dan ook uit.Ik kom dan voor ze op en ga met ze weg.Ik weet niet nmeer wat ik moet doen om hem wijs te maken dat hij zichzelf en ons leven aan het verwoesten is.Hij is 20 jaar alleen geweest en was zo blij met onze relatie, nu 8 jaar geleden, maar het laatste jaar twijfel ik aan alles, ik begrijp best dat hij veel heetf moeten inleveren door zijn hartinfarct, maar hij heeft het wel zelf veroorzaakt door veel te roken en te drinken.Als kind kreeg hij al oud bruin van zijn ouders om rustig te blijven en hij heeft altijd veel gedronken, toch vind ik dit geen excuus voor zijn gedrag.
Geplaatst door Janneke op: 21-04-2016 / 10:28

Slaapproblemen

Ik weet niet veel van dit syndroom. iemand in mijn familie heeft een alcohol verslaving en lijd ook aan korskov. Ik maak mij zorgen om diegene omdat die ook ontzettend slecht slaapt. Ik vroeg mij af of dit te maken kan hebben met zijn alcoholverslaving of door het syndroom korsakov. ik hoop dat iemand mij kan helpen met het antwoord op deze vraag alvast bedankt.
Geplaatst door anoniempje op: 27-01-2016 / 23:07

Leven en omgaan met Korsakov

Beste,
Ik ben student verpleegkunde, voor een opdracht psychiatrie, hebben we met een groepje besloten om onze opdracht te gaan maken rond Korsakov.
In onze voorstelling, willen we graag ook één of meerdere getuigenissen naar voren brengen van familie of vrienden die dichtbij mensen met Korsakov leven. We willen in beeld brengen, wat het allemaal met zich meebrengt en wat het doet met het gezin/de familie/de vriendenkring.
Door getuigenissen willen we ook beter zicht krijgen in de evolutie van de ziekte.
Ziet u het zitten om ons jouw verhaal te brengen, dan zouden wij u zeer dankbaar zijn. Alle informatie wordt vertrouwelijk en anoniem behandeld.
Vriendelijke groeten,

Kathy Calleeuw
Geplaatst door Kathy Calleeuw op: 04-11-2015 / 11:23

Verhuizen met Korsakov

Mijn vader (73) heeft Korsakov verschijnselen. Zijn oriëntatievermogen in tijd en plaats is flink aangetast. Hij drinkt al meer dan 5 jaar niet meer.
Mijn vader woont ruim 47 jaar in G. Zijn netwerk qua mensen is niet erg groot, maar hij weet daar in ieder geval de weg. Onder regie van zijn vrouw (niet mijn moeder) functioneert hij nog aardig goed.
Nu wil zijn vrouw graag verhuizen naar een andere stad. Uiteraard wil hij met haar mee. Hoe kunnen we zorgen dat hij op die nieuwe plek zijn weg gaat vinden en zo min mogelijk verdwaald?
Geplaatst door Karen op: 17-07-2015 / 13:55


Plaats zelf een bericht:

Je naam*:
Je e-mailadres:*
Titel*:
Bericht*:
 
NIET INVULLEN!!: